Hoe gezond zijn jouw voeten?

Voeten zijn vaak een lichaamsdeel die we vaak vergeten als we kijken naar de algemene gezondheid van ons lichaam. Toch zijn onze voeten ontzettend belangrijk, brengen ons tenslotte overal naar toe. Voetproblemen en -klachten komen dan ook vaker voor dan je denkt. In dit blog daarom de meest voorkomende voetklachten en we vertellen je ook meteen hoe je ze zelf kan voorkomen of behandelen.

Blaren

Ik denk dat er maar weinig mensen zijn op deze wereld die niet ooit al een keertje last hebben gehad van blaren. Een blaar is een vervelend plek die ontstaat door een continue wrijving van de huid. In de meeste gevallen veroorzaakt door de schoen of sok. De schoen of sok heeft op een plek zo vaak over de huid gewreven dat de huid geïrriteerd raakt. De opperste huidlaag komt los van de rest van de huid en deze ruimte vult zich met vocht. Dit wordt ook wel de blaar genoemd. Een blaar kan behoorlijk zeer doen, zeker de uren en zelfs nog de dagen daarna. Er bestaan tegenwoordig speciale blarenpleisters voor blaren om eventuele pijn te verminderen maar velen prikken de blaar gewoon door en plakken er een pleister op. Blaren voorkomen is soms een behoorlijke opgave omdat je voet bijvoorbeeld moet wennen aan je nieuwe schoenen of aan de afstand die je hebt gelopen. Goede schoenen en sokken kunnen al een stuk schelen maar in sommige gevallen is het onvermijdelijk.

Afwijkende voetstand

Weet jij wat voor voetstand je hebt? Of heb je hier überhaupt wel eens over nagedacht? Voetstanden komen in verschillende soorten voor en er zijn maar weinig mensen die een normale voetstand hebben. De meest bekende afwijkende voetstand is de doorgezakte voet, ook wel bekend als de platvoet. Bij deze voetstand zakt de binnenkant van de voet wat naar binnen. Hier kan je behoorlijk last van krijgen. Niet alleen zere voeten zijn een veel voorkomend probleem maar ook last van knieën, heupen, lage rug en zelfs schouders. Een goede houding begint bij je voeten en daarom zijn schoenen met een goede zool ontzettend belangrijk voor mensen met deze voetstand. Een goede zool geeft de juiste ondersteuning aan je voet zodat deze weer licht wordt gecorrigeerd. Schoenen van Toral shoes zijn hier een mooi voorbeeld van. Deze schoenen zijn van hoogwaardige kwaliteit en hebben een zool die precies de boog van een normale voet volgt. Door deze schoenen te dragen zal jouw voet dus voorzichtig op de goede manier geplaatst worden wat dus pijnlijke voeten en de rest van de mogelijke gevolgen voorkomt. Benieuwd waar je deze schoenen kan kopen? Neem dan eens een kijkje bij Van Arendonk voor deze maar uiteraard ook nog voor veel meer andere merken.  

Hallux valgus

Ooit gehoord van hallux valgus? Waarschijnlijk niet maar als we vertellen dat het een verkeerde stand is van de grote teen dan gaat er waarschijnlijk wel een belletje rinkelen. Deze voetenstand ontstaat der loop der jaren of het komt doordat je eigenlijk altijd al de verkeerde schoenen hebt gedragen. Er bestaat speciale producten die je kunnen helpen maar de goede schoenen dragen maak al een heel verschil. Heb jij je last van kies dan nooit voor schoenen met een spitse neus maar juist voor schoenen met een ronde neus. Op deze manier hebben je tenen veel meer ruimte. Ook een maatje groter is vaak aan te raden.

Mocht je toch teveel last krijgen van je voetklachten dan is het uiteraard contact zoeken met een specialist het beste.