Last van pijnlijke voeten?

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van pijnlijke voeten. Als je bijvoorbeeld een dagje naar de stad bent geweest op de verkeerde schoenen of na het dragen van hakken op een avondje uit. Ook het inlopen van nieuwe schoenen kan soms pijnlijk zijn. Dit zijn natuurlijk alleen maar een paar momenten waarna de pijn zal verdwijnen. Maar er zijn ook mensen die dagelijks last hebben van voetproblemen. Dan zit je in een hele andere situatie. In deze blog lees je over veelvoorkomende voetklachten en hoe je de pijn kan verminderen.  

Hallux Valgus 

Bij Hallux Valgus groeit je grote teen scheef naar binnen door een vergroeiing. Hierdoor ontstaat een knobbel aan de zijkant van de voet die erg pijnlijk kan zijn.  Heb je hier last van? Dan heb je speciale brede schoenen hallux valgus. Met de juiste schoenen kun je de pijn wellicht iets verdraaglijker maken.  Door de vergroeiing kan het namelijk zo zijn dat de teen niet meer goed in de schoen past en de knobbel schuift dan tegen de zijkant van de schoen aan. Hierdoor kan irritatie, pijn en zelfs ontstekingen ontstaan. Een van de oorzaken ervan zijn het dragen van ongeschikte schoenen. Vooral schoenen met een hak of met een smalle punt zorgen ervoor dat de tenen strak bij elkaar zitten. Het dragen van stevige schoenen is dus een manier om te voorkomen. Echter kan het ook zo zijn dat het erfelijk is, bij sommige families komen de klachten vaker voor dan bij anderen.  

Hielproblemen 

Een ander veelvoorkomend probleem zijn hielproblemen. Denk bijvoorbeeld aan hielspoor, wat vaak voorkomt. Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen. Dit kan gepaard gaan meteen ontsteking onder de hiel.  Hierdoor kun je soms felle pijn voelen onder de hiel wat steeds erger kan worden.  Artsen denken dat het komt doordat er bijvoorbeeld te lang veel spanning is op de pees onder de voet. Hierbij kunnen inlegzooltjes van toepassing zijn. Inlegzooltjes met een speciale zone om de hiel te ontlasten kunnen de pijn verminderen.  

Ook hebben sommige mensen last van doorgezakte voeten. Hierbij zijn de voetbogen doorgezakt waardoor de onderkant van de voet de grond helemaal raakt. Dit beïnvloedt ook de houding van de rest van het lichaam, zo kunnen namelijk die knieën naar binnen komen te staan met alle gevolgen van dien. Klachten die kunnen ontstaan kunnen gelukkig vrij eenvoudig aangepakt worden. Doormiddel van steunzolen wordt de stand van de voet weer verbeterd en wordt het doorzakken voorkomen.