Snel nog Dublin bezoeken voor het te laat is

stedentrip Dublin

Ik weet niet hoe goed jij op de hoogte bent van de recentelijke ontwikkelingen over de hele wereld. Dan heb ik het niet per se over het nieuws dat opgepikt wordt door de Nederlandse media. Nee, ik heb juist over de lokale, onafhankelijke online magazines en journalisten die geen  blad voor hun mond nemen om de huidige situatie te omschrijven. Zo viel mijn oog op een interessant stuk van CityLab. Daarin werd besproken hoe sterk Dublin aan het veranderen is een korte tijd. Indrukwekkende muurtekeningen worden verwijderd, pubs moeten hun activiteiten beperken en de markt wordt ook aan banden gelegd. Natuurlijk accepteert de stad en haar inwoners dit niet klakkeloos. Ze zijn bereid om ervoor te vechten, aangezien Dublin een stad is waar iedere culturele uitdrukking, ieder stukje kunst veel waarde heeft. Om te voorkomen dat ik dit bijzondere misloop, heb ik gelijk een stedentrip Dublin geboekt bij Bebsy. Ik wil de discussie en de resultaten met eigen ogen bewonderen voordat het te laat is. 

Een stad bomvol toeristen

De afgelopen jaren is Dublin meer en meer een populaire bestemming geworden. Jaarlijks zien bijna 3 miljoen toeristen de stad met eigen ogen. Ik ben zelf (helaas) nog niet in Dublin geweest. Wel ken ik de geschiedenis en de verhalen. Daarom wil ik ook zo graag op stedentrip gaan en was ik zo onder de indruk van het artikel van CityLab. Nu denk jij misschien wel: wat maakt het uit dat muurschilderingen (ofwel graffiti) wordt overgeverfd. In principe niet zoveel, maar het is de onderliggende gedachte. In alle grote steden is er zo’n omslagpunt dat nu in Dublin plaatsvindt. New York, Londen en al dat soort metropolen hebben hun eigen variaties van dit soort veranderingen doorstaan. Ook Amsterdam behoort tot dit lijstje. De reden is logisch: door het groeiende aantal toeristen en inwoners die zich er willen vestigen, moet er plaats vrij komen en bepaalde activiteiten aan banden worden gelegd. Waarom raakt het de inwoners van Dublin dan zo?

Kleine grote stad

In tegenstelling tot veel metropolen is Dublin niet zo heel groot. Dan heb ik het natuurlijk niet over Nederlandse standaarden. Je kunt dus wel zeggen dat Dublin een kleine, grote stad is. Daarom heerst er dus een soort frustratie onder de echte locals. Dat is een hele natuurlijke reactie. Wij mensen zijn namelijk gewoontedieren. Daarom klampen we ons vast aan een bepaalde routine, aan tradities en aan ‘de normale gang van zaken’. Wanneer er verandering plaatsvindt, dan zien we dat automatisch als een bedreiging terwijl dat niet eens het geval hoeft te zijn. Zoals je wel kunt merken ben ik ook geïnteresseerd in het mentale aspect van ons mensen. Daarom ga ik binnenkort op een stedentrip Dublin. Ik wil zien wat het is waar de locals zo gefrustreerd door zijn geworden en zelf oordelen hoe ik in de discussie sta als buitenstaander. 

Aanraders?

Voordat ik een eind brei aan mijn blog, vraag ik me af of jullie (mijn trouwe lezers) misschien nog suggesties hebben. Zijn er bepaalde dingen die ik echt moet bezoeken tijdens mijn stedentrip Dublin? Welke bezienswaardigheden mag ik niet mislopen en welke pareltjes heb jij ontdekt gedurende jouw verblijf in de Ierse stad? Ik hoor het graag! Ook als je wellicht fan bent van een andere stad of plek: alle aanraders zijn welkom. Ik ga regelmatig op stedentrip, dus een paar nieuwe bestemmingen erbij op mijn bucketlist is altijd goed!